Mies istuu sohvalla ja soittaa kitaraa. Kitarassa on tekstiä ja iso risti. Miehellä on tatuoitu käsivarsi ja lyhyet hiukset. Oikealla puolella on sohvapöytä, jolla on tyhjä mehupullo, papereita ja kännykkä.

Juttu

|

Toinen todellisuus

"Kukaan ei kuntoudu päihdeongelmasta yksin"

Joni Jalonen on entinen päihderiippuvainen, joka on parhaillaan työkokeilussa Kan-kodissa, samassa paikassa, jossa oli kuntoutumassa vaikeimman ajanjakson jälkeen. Jalonen korostaa, kuinka kuntoutumiseen tarvitaan paljon muiden ihmisten ja yhteiskunnan apua.

”Kun pääsin aikoinaan huumeista irti, ajoin itseni työelämässä loppuun. Nyt saan täällä apua siihen, että löytäisin työkykyni uudelleen. Työkokeilussa saan rauhassa katsella suuntaviivoja eteenpäin. Työnkuvaani täällä Kan-kodissa kuuluu hommia laidasta laitaan. Tänään olen ollut keittiövastuussa. Huomenna teen remonttia: maalailen ja korjailen paikkoja.”

Kun on elänyt 20 vuotta helvetissä, selviäminen on pitkä polku

”Olin kuntoutumisjaksolla Kan-kodissa kahdeksan vuotta sitten, ja jakso oli puolen vuoden pituinen. Kuntoutuminen Kan-kodissa tarkoitti mulle kokonaisvaltaista mielen hyvinvointia ja arjen askareita eli työtoimintaa. Se oli myös pysähtymisen paikka, itsetutkiskelua, että pystyin kohtaamaan ja käymään läpi asioitani ja käsittelemään niitä myös ammattilaisen kanssa.

Vaikka olen päässyt pitkälle joissain asioissa ja saanut työkaluja elämässä pärjäämiseen, en ole vieläkään valmis. Kun on elänyt 20 vuotta helvetissä, selviäminen on pitkä polku.”

"Minua on auttanut paljon se, että sain käydä neljä vuotta psykoterapiassa."

On uskallettava tulla nähdyksi

”Kuntoutumisen polku on intensiivistä ja pitkäjänteisestä toimintaa. Siihen kuuluu, että ihminen kohdataan yksilönä ilman B- tai C-luokan kansalaisen leimaa otsassa. Tällainen leima porautuu ihmisen sisäiseen maisemaan ja jättää jäljet itsetuntoon.

Tätä prosessia ei voi oikeastaan käydä yksin, pitäisi ehdottomasti saada apua, esimerkiksi psykoterapiaa. Sen piiriin pääseminen vain ei ole yksinkertaista. Ihminen, joka lähtee viimeisin voimin hakemaan apua, saattaa joutua odottamaan puolitoistakin vuotta terapiaan pääsyä. Se on aivan liian pitkä aika.

Huumeiden käyttäjän sielu on usein syvillä haavoilla. Asioiden käsitteleminen saattaa olla siksi pelottavaa: se voi tuottaa kipua ja kyyneliä, jopa posttraumaattisen stressireaktion ja kuolemanpelkoa. Haluan sanoa ihmisille, että ei ole häpeä olla heikko. On rohkeaa, että uskaltaa katsoa itseään silmästä silmään esimerkiksi terapiassa.

Oma prosessinsa on, että uskaltaa tulla nähdyksi. Se vaatii, että näytät omat tunteesi muille, kipeätkin tunteet. Kun pääset tähän asti ja asiat on käsitelty, hyväksytty tai hylätty, voit jatkaa puhtaammalta pöydältä eteenpäin.”

Hymyilevä lyhyttukkainen mies, jolla on farkut, teepaita ja tatuoitu käsivarsi, vatkaa sähkövatkaimella taikinaa keittiötason edessä.

"Lopulta voit alkaa nähdä elämässä myös luonnonkauniita värejä."

Hylkäämiskokemuksia toisensa perään

”Puhun näistä kokemuksista entisenä päihderiippuvaisena, rikollisena ja kuntoutujana. Olin todella syvällä vankila- ja huumemaailmassa. Sitten tuli hetki, jolloin tajusin tarvitsevani apua. Makasin sairaalassa henkitoreissani, syvä haava kaulassa. Ajattelin, että jos Jumala on olemassa ja saan mahdollisuuden elää, lupaan tehdä kaikkeni.

Tässä vaiheessa tutut ihmiset auttoivat minut Kan-kotiin. Täällä minut otettiin vastaan ilman, että olisi mietitty raha-asioita. Jälkeenpäin sain kunnalta maksusitoumuksen. Tajusin silloin ja myöhemmin terapiassa asiat, mitkä lähtivät viemään elämää pieleen.”

Keittiötasoon nojaava mies on kostuttamassa kakkupohjaa. Taustalla on keittiötila.

"Sain olla kuntoutuksessa puoli vuotta ja miettiä rauhassa elämääni ilman päihteitä."

”Kun olin 5-vuotias, isä lähti perheestämme. Se oli valtavan iso hylkäämiskokemus. Sitten, kun uusi isäpuoleni ei jaksanut ylivilkasta poikaa, minut hylättiin taas – muutin asumaan isäni luo, jossa elämä oli epävakaata. Aloin käyttää alkoholia alle 10-vuotiaana ja huumeita 12-vuotiaana.

Minut otettiin huostaan ja tästä alkoi kuuden vuoden perhekoti–mielisairaala–koulukoti-kierre. Tein kaikki mahdolliset pahuudet – purin huonoa oloani kiusaamalla ja olemalla väkivaltainen. Tänä päivänä tuo kaikki tuntuu mahdottomalta, nyt en voisi tehdä kärpäsellekään pahaa.”

Hoitoketjut puuttuvat

”Minusta päihderiippuvaisten hoidossa pitäisi olla samanlainen hoitoketju kuin muidenkin sairauksien hoidossa. Nyt ihmistä syötellään koneistossa luukulta toiselle kuin kiekkoa lätkässä. Sosiaalihoitajat syöttävät ihmisen joko päihdetyöntekijälle tai mielenterveyspuolelle. Jos siellä ei oteta vastuuta siitä, että asiat viedään eteenpäin, kiekko jää pyörimään ja asiakas ilman apua. Ihminen, jolle on jo entuudestaan kasautunut epäonnistumisen ja hylkäämisen kokemuksia, yleensä tässä vaiheessa luovuttaa.

Päihderiippuvaiset kokevat paljon häpeää, ja heitä kohtaan on ennakkoluuloja. Jos on vaikka päätynyt vankilaan, kun sieltä pääsee ulos, on taas yksi uusi leima otsassa. Siitä on vaikea lähteä aloittamaan kunnollista elämää alusta. Kauniita lupauksia, että ihmisistä huolehditaan, riittää. Esimerkiksi jokaiselle vankilasta vapautuvalle pitäisi olla etsittynä asunto, ettei kukaan joutuisi kadulle. No miten tämä sitten toimii… aivan murto-osa vapautuvista saa asunnon.”

Ylilyönnit työelämässä väsyttivät

”Minä sain rakennettua elämäni raamit huumehelvetistä jotakuinkin kuntoon. Lähdin työelämään rakennusalan yrittäjäksi. Olen aina ollut äärimmäisyyksien ihminen – urheilussa ja työssä. Yrittäjyyden lisäksi toimin seurakunnan kiinteistötiimin vastuuhenkilönä. Olin myös auttajana ja ”eräoppaana” päihdeongelmaisille. Vedin itseni niin piippuun, että koko olemukseni kävi ylikierroksilla. Jouduin pitkälle sairaslomalle.

Nyt yritän opetella ajatusta, että ei tarvitse aina pärjätä eikä jaksaa. Kuuntelen itseäni ja kehoani, käyn kuntosalilla sen, mitä kroppa antaa myöden. Olen yrittänyt oppia myös anteeksiantoa. Äitini ja isäni kanssa olemme sopineet. He ovat pyytäneet anteeksi, ja minä yritän ymmärtää heidän näkökulmaansa.

Olen ylpeä siitä, että olen pystynyt valjastamaan heikkouteni ja kipupisteeni voimavaroiksi. Haluan myös auttaa muita löytämään selviämisen työkaluja, etteivät he kompastuisi samaan kiveen, mihin minä olen kompastunut kymmenen kertaa.”

"Täällä Kan-kodissa me rohkaistaan ja nostetaan muita – tsempataan vaikka kaveri epäonnistuisikin."

Mies istuu sohvalla ja soittaa kitaraa. Kitarassa on tekstiä ja iso risti. Miehellä on tatuoitu käsivarsi ja lyhyet hiukset. Oikealla puolella on sohvapöytä, jolla on tyhjä mehupullo, papereita ja kännykkä.

KAN – Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö ry

KAN ry on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka tukee elämänhallintansa menettäneitä ihmisiä ja tarjoaa ammatti-ihmisten avulla kuntoutusta KAN-kodeissa Jyväskylässä, Kortesjärvellä, Saarijärvellä ja Raisiossa.

Hymyilevä nainen, jolla on pyöreät silmälasit, korkeat poskipäät, keskijakaus, o-aukkoinen t-paita ja lyhyt kaulakoru.
Arja Krank on yhteiskunnasta ja ihmisistä kiinnostunut toimittaja, joka vietti toukokuussa 2023 pari päivää Kortesjärven KAN-kodissa tutustumassa päihdekuntoutujien arkeen.

Millaista on päihdekuntoutuspaikoissa?

Vasemmalla pöydällä krysanteemikimppu. Oikealla pöydän ääressä istuu vakava mies, joka katsoo eteenpäin kohti valoisaa ikkunaa.

Juttu

"Mulla on puhdas pöytä ja voin katsoa ihan uusin silmin eteenpäin"

Lue artikkeli
Etualalla käsintehty puinen tienviitta, jossa lukee Kan-koti. Taka-alalla kaksi ja puolikerroksinen harjakattoinen puutalo.

Juttu

Päihdeohjaaja on kuntoutuvan ihmisen peili

Lue artikkeli

Juttu

Seukkalassa jokainen tulee kohdatuksi

Lue artikkeli
Piirroskuvassa vasemmalla on suurensuuri tietokoneen tai television ruutu, Oikealla oleva ihminen tuijottaa ruutua lasittunein silmin molemmissa käsissään kaukosäätimet.

Artikkeli

Kaikki ovat riippuvaisia

Lue artikkeli