Koristeellinen kuva. Tiiliseinä taustalla, teksti Päihdeongelmasta toipuminen.

Pääkirjoitus

|

Oikeudet

Päihteistä irrottautuminen on uuden löytämistä

Kansainväliset arviointiryhmät ovat todenneet, että päihdeongelmasta toipumista tulee arvioida kolmen tai jopa viiden vuoden aikajänteellä. Tätä nopeampi tarkastelu perustuu väärään ymmärrykseen toipumisen luonteesta ja johtaa virhearviointeihin ja väärin suunniteltuihin palveluihin. Pikavoittoja ei ole tarjolla – mutta pitkäkestoinen toipuminen ja elämän muuttuminen on mahdollista.

Päihdeongelma ei ole kuin särkevä hammas, jonka suhteen riittää, että siitä hankkiudutaan eroon. Päihdeongelmasta toipuminen ei ole vain irtautumista haitallisesta päihteiden käytöstä. Koska päihdeongelma on vahvasti elämää hallitseva, siitä irtautuminen on myös uuden arjen ja elämäntavan opettelemista.

Englanninkielinen oivallus recovery = discovery ei käänny luontevasti suomen kielelle, mutta ajatus on kaikilla kielillä yhtä kirkas: toipuminen ei ole vain päihteistä eroon pääsemistä vaan uuden löytämistä. Toipuminen ei ole vain matka menneeseen ja siitä irti rimpuilua, vaan löytöretki tulevaan, uuteen merkitykselliseen elämään.

Ovatko meidän päihdepalvelumme rakennettu tälle ”recovery = discovery” ‑periaatteelle? Tunnistavatko meidän palvelumme päihdeongelmasta toipumisen erityisluonteen, viiden vuoden ajan tapahtuvan irrottautumisen ja uuden löytämisen ja opettelun? Tarjoammeko me riittävän pitkäkestoista tukea ja saammeko aikaan todellisia muutoksia vai tavoittelemmeko vain päihteistä irtautumista ja seuraammeko me ”tuloksia” muutaman kuukauden seurantajaksoilla?

Pitkäkestoisesta ja vaikeasta päihdeongelmasta toipuminen ei ole vain irrottautumista päihteistä tai sairauden hoitamista. Se on kokonaisvaltainen elämänmuutos, jossa ihminen opettelee ajattelemaan itsensä ja elämänsä uudestaan.

Ihminen luo itsestään uusia tarinoita, jotka lopulta eivät enää ole päihde-ehtoisia tarinoita: Ne ovat tarinoita kokonaisesta ihmisestä. Tarinoita, joissa päihteet ovat olleet mukana, mutta joissa ne eivät näyttele pääosaa. Tarinoita, jotka käsittelevät rehellisesti mennyttä mutta keskittyvät nykyisyyteen ja sisältävät myös tulevan – ja toivon.

Pekka Lund

Kirjoittaja on Toivo-verkkomedian päätoimittaja ja Sininauhaliiton toiminnanjohtaja.

Mitä on päihdeongelmasta toipuminen?

Koristeellinen kuva. Tiiliseinä taustalla, teksti Päihdeongelmasta toipuminen.

Erikoisartikkeli

Uusi elämä, uusi tyylilaji – päihdeongelmasta toipuminen luovana identiteettityönä

Lue artikkeli
Kolme piirroshahmoa istuu pöydän ympärillä syömässä lounasta. Taustalla näkyy kello, joka näyttää lounasaikaa 12.10.

Artikkeli

Toipuminen vahvistuu kumppanuudessa ja vaarantuu yksinäisyydessä

Lue artikkeli
Piirroskuvassa vasemmalla on suurensuuri tietokoneen tai television ruutu, Oikealla oleva ihminen tuijottaa ruutua lasittunein silmin molemmissa käsissään kaukosäätimet.

Artikkeli

Kaikki ovat riippuvaisia

Lue artikkeli
Etualalla käsintehty puinen tienviitta, jossa lukee Kan-koti. Taka-alalla kaksi ja puolikerroksinen harjakattoinen puutalo.

Juttu

Päihdeohjaaja on kuntoutuvan ihmisen peili

Lue artikkeli