
Erikoisartikkeli
Pääkirjoitus
|Eriarvoisuus ja köyhyys
Pekka Lund – Teksti
Suomen vahvuus on ollut laaja keskiluokka. On tietysti hyvä, että suuri osa väestöstä kuuluu keskiluokkaan, mutten sen seurauksena meiltä puuttuu ymmärrystä elämästä keskiluokan ulkopuolella.
Helposti ajatellaan, että keskiluokan ulkopuolella eläminen on sosio-ekonominen kysymys: tulot ovat alhaiset, sairaudet tai riippuvuudet vaivaavat. Usein näin onkin, mutta on kaamea virhe ajatella keskiluokan ulkopuolinen elämä ensisijaisesti sosio-ekonomisena kysymyksenä. Kyse on ennen kaikkea kuulumattomuudesta, luottamuksen puutteesta. Keskiluokan ulkopuolella eläminen on kokemus, jota meidän pitää ymmärtää paremmin.
Kuulumattomuuden kokemuksesta kertoo Kari Hotakaisen teos Opetuslapsi (2022). Tämä teksti ei sisällä juonipaljastuksia eikä kirja-arviota. Mutta teksti sisältää Hotakaiselta suoria sitaatteja, jotka sanoittavat oivallisesti keskiluokan ulkopuolista kuulumattomuutta.
Kiitos Kari Hotakaiselle tämän tekstin inspiroimisesta ja sanojen antamisesta sille, mitä olen tämän Sininauhaliitto-työni kautta päässyt näkemään ja päätynyt miettimään: luottamuksen puutetta, kuulumattomuuden kokemusta, elämää keskiluokan ulkopuolella!
Pätkäihmiseltä puuttuu luottamuksen tuomaa pitkäjänteisyyttä. Hän ei suunnittele työuraa, seuraavaa kesälomaa, itsensä kehittämistä tai harrastuksen aloittamista. Keskiluokkaisuus on odotushorisontti. Keskiluokan ulkopuolella elää odotushorisontittomia pätkäihmisiä.
Melkein elämää elävältä puuttuu rohkeus ja tila tuntea, kokea ja ilmaista itseään. Hänellä ei ole lupaa, hän ei uskalla, lopulta ei enää osaa. Keskiluokkaisuus on kokemus, tunteet ja niiden ilmaisemista. Keskiluokan ulkopuolella eletään elämää muistuttavaa elämää.
Vaihtoehdoton elämä ei rakennu yksilön valinnoista, koska henkistä tilaa valinnoille ei ole. Elämää ohja pakko, selviytyminen, välttämättömyys. Keskiluokkaisuus on vaihtoehtoja. Keskiluokan ulkopuolella suostutaan ja sopeudutaan.
Kyvyttömät ovat empatiakuilun toisella puolella. He eivät ole noudattaneet vapautta valita paremmin maailmassa, joka on rakennettu vapauksien ja valintojen varaan. Keskiluokkaisuus on vapautta. Keskiluokan ulkopuolelle jääneet nähdään kyvyttöminä.
Jatkuvasti varuillaan olevat jumiutuvat. He eivät ole vapaita, eivät tiedä, mitä vapaus on. Turvallisuudesta ja luottamuksesta syntyvä vapaus pakenee. Keskiluokkaisuus on ajatusten vapaata harhailua. Keskiluokan ulkopuolella ajatukset eivät vaella vaan ne jumiutuvat.
Pelottavat, oudot ja luotaantyöntävät eivät ole kiehtovia eivätkä kiinnostavia. Yritys olla kuten muutkin ihmiset ei onnistu, jos vastassa on aina pelottavana ja outona pitävä peili. Keskiluokkaisuus on asiakkuutta. Keskiluokan ulkopuolella tullaan poistetuksi.
Keskiluokka ei ole vain sosio-ekonominen asema vaan paljon enemmän: ennakoitavuus, tunteet, kokemukset, vaihtoehdot, vapaus, asiakkuus. Tavoite pitää olla, että nämä koskevat kaikkia. Ja toinen tavoite pitää olla, että kun nämä eivät koske kaikkia, myös keskiluokan ulkopuolella oleville luodaan mahdollisuuksia eikä suljeta niitä.
Mitä tarkoittaa yksittäiselle palvelulle tai koko palvelujärjestelmälle, että keskiluokan ulkopuolelle päätynyt otetaan huomioon?
Ei ainakaan sitä, että vaaditaan pitkäjänteisyyttä palveluiden saamisessa silloin, kun on kaikkein hauraimmillaan. Ei ainakaan sitä, että vaaditaan odottamiseen ja luukulta toiselle siirtämiseen liittyvää vaikeiden tunteiden säätelyä. Ei ainakaan sitä, että vaaditaan kykyä valita vaihtoehtoisten palveluiden välillä ja tietää, mikä on itselle parasta. Ei ainakaan sitä, että torjutaan, jos on työntekijän mielestä outo tai pelottava, vaikka yrittää olla normaali ja kiinnostava. Ei ainakaan sitä, että poistetaan palvelusta, kun haluaisi ja olisi tarve olla asiakas.
Kirjoittaja on Toivo-verkkomedian päätoimittaja ja Sininauhaliiton toiminnanjohtaja.
Erikoisartikkeli
Haastattelu
Artikkeli
Juttu