Noin 40-vuotias mieshenkiö biljardipöydän äärellä; toinen henkilö selin.

Juttu

|

Demokratia

Keneen luotat, mihin kuulut? Demokratian elämänlangat käytännössä

Suurin osa Suomessa asuvista ihmisistä kohtaa demokraattisen yhteiskunnan käyttäessään julkisia palveluita ja asuessaan hyvinvointialueella. Katugallup-videoissa kuullaan, mitä ihmiset ajattelevat demokratian elämänlangoista omien kokemuksiensa perusteella.

Demokratian ja dialogin asiantuntijat tutkija Elina Henttonen ja tietokirjailija Kai Alhanen kutsuvat osallisuutta, luottamusta, tietoa ja oikeudenmukaisuutta demokratian elämänlangoiksi vuonna 2023 ilmestyneessä Demokraattisten kohtaamisten käsikirja. Osallisuudesta vaikuttavuutta julkisiin palveluihin -teoksessaan.

Pekko Kähkönen jututti ihmisiä Varsinais-Suomen Sininauha ry:ssä Turussa  ja Lahden Sininauha ry:n päiväkeskus Tuulensuojassa Lahdessa joulukuussa 2024.

Luottamus: keneen sinä luotat?

Luottamus on yhteiskunnan liima ja ilman sitä seuraa kaaos. Jokainen kerta, kun ihminen havaitsee toisten toimivan huomioiden hänen tarpeensa, synnytetään yksi säie lisää yhdessä kudottavaan luottamuksen verkkoon.

Videolla kuuluu ihmisten ajatuksia siitä, keneen he luottavat.

Osallisuus: mihin sinä koet kuuluvasi?

Ihmisen on tärkeää kokea kuuluvansa osaksi jotain itseään suurempaa ja tuntea osallisuutta suhteessa muihin ihmisiin, yhteisöihin tai paikkoihin. Lukuisat päivittäiset kohtaamisemme ovat paikkoja vaikuttaa toisten ihmisten osallisuuden kokemuksiin ja siten luoda uudenlaisia mahdollisuuksia toteuttaa yhdessä demokraattista elämäntapaa.

Videolla kuuluu ihmisten ajatuksia siitä, mihin he kokevat kuuluvansa.

Tieto: ymmärtävätkö päättäjät, millaista elämäsi on ja mikä auttaa sinua voimaan hyvin?

Jotta päättäjät osaavat tehdä yhteiskunnan kannalta ja sen jäsenten näkökulmasta hyviä päätöksiä, täytyy heillä olla sen tueksi luotettavaa tietoa, johon pohjata päätökset.

Videolla kuuluu ihmisten ajatuksia päättäjien tiedosta ja ymmärryksestä.

Oikeudenmukaisuus: missä ja milloin sinua on kohdeltu reilusti?

Jokaiselle ihmiselle kuuluu yhteiskunnan jäsenenä oikeudenmukainen kohtelu eli että hän saa ne asiat, joihin on oikeutettu ja että häntä kohdellaan yhdenvertaisesti suhteessa toisiin.

Oikeudenmukaisuuden kokemus voimistuu, kun ihminen huomaa, että kaikkia muita kohdellaan samalla tavoin. Käänteisesti kokemukset epäoikeudenmukaisuudesta syntyvät tilanteissa, joissa oikeudet eivät toteudu tai ne ovat erilaisia eri yksilöille.

Videolla kuuluu ihmisten ajatuksia oikeudenmukaisuudesta.

”Demokratia rapistuu, jos välimatka puheiden ja eletyn elämän välillä kasvaa liian suureksi. On erittäin tärkeää vahvistaa tunnetta, että demokratia ei ole vain jotain, jota jotkut muut hoitavat mandaatillamme neuvotteluhuoneissa, vaan jonka ylläpitämiseen me kaikki osallistumme päivittäin.”

Veera Heinonen & Hannu-Pekka Ikäheimo, Sitra

Noin 40-vuotias mies hymyilee ja katsoo kameraan. Silmaläsit ja viikset.

Pekko Kähkönen

Kirjoittaja on Sininauhaliiton hengellisen työn kehittäjä, joka harrastaa audiodokumentteja ja podcasteja sekä rakastaa hiphop-musiikkia.

Noin 25-vuotias tummahiuksinen ja -silmäinen nuroi mies katsoo kameraan vakavana. Viikset ja parta, harmaa paita.

Naseem Muslah

Videomateraalin editoija on Sininauhaliiton järjestöavustaja.

Demokratia on luottamusta