Juttu
|Oikeudet
Kotiinkuljetus
Anna-Liisa Karhula – Teksti Emilia Lehikoinen – Piirroskuvat
– Oliko kaupassa muita, isä kysyi.
– Oli. Naapurin Tomppa ja Lahtisen täti (nimet muutettu), vastasin ja varovasti kaivoin kassista kaksi Lahden Sinistä. Vaikka kotimatka oli vain sata metriä, olin ollut huolissani, että isin kaljapullot pysyvät varmasti ehjinä.
Naapurin Tomppa kävi usein omalle isilleen kaupassa, mutta minulle tämä oli ensimmäinen kerta ja niin jännittävä, että saadut vaihtorahat liimautuivat hikisiin kämmeniin. Lahtisen tätikin kävi usein, joten ei ollut ihmeellistä, että satuimme kauppaan samaan aikaan. Minä sain kuljetuspalkkaa 50 penniä. Tomppa ei saanut mitään. En tiedä, antoiko Lahtisen setä tädille palkkaa. En päässyt toista kertaa kauppareissulle, koska Lahtisen täti oli nähnyt minut. Minua harmitti.
Minä olin viisivuotias, keskiolut oli vapautunut ja kansalla oli jano.
***
Lama-aikaan lisääntyi kotiviinin valmistus. Pöntöt porisivat ja perunakin muuttui viiniksi ihan jeesuksetta. Kotikaljan alkoholipitoisuuden prosenttiosuus nousi. Omapanema juoma herätti sisäiset sommelierit. Pullot talletettiin kylmäkellareihin, joihin rosmot tekivät toivioretkiä.
Sitten kioskeista sai olutta. Kellarivarkaudet vaihtuivat kioskimurroiksi. Missä tahansa oli kaljaa kaupan, siellä viihtyivät myös janoiset varkaat.
Marketissa kassahenkilö nosti pahoitellen hihnalta sen yhden keskioluttölkin:
– Valitettavasti en voi myydä teille tätä. Alkoholin myynti loppuu kello 21.
Kello oli 21.03. Olin seissyt kotvan kassajonossa, mutta asiaankuuluvasti pyysin anteeksi. Onneksi ostin myös kuplavettä, sillä minulla oli jano.
***
Vastaani tuli kaupan kuljetusrobotti. Se oli niin söpö siinä vaeltaessaan pikkuinen huomioviiri ojossa. Rikkovatkohan rosmot tuon, mietin huolestuneena, sillä ei jano ole kansalta kadonnut. Kuljettaako robotti piankin keskiolutta kovempia juomia koteihin, perheisiin, naapureille ja koko kylän väelle?
Ehkä tulevaisuudessa drone lennättää saunailtana lähipanimotuotteen suoraan parvekkeelleni! Vuoroni on onneksi jo klo 20.30.
Anna-Liisa Karhula
Toivon tuottaja ja toimitussihteeri on Sininauhaliiton viestintäpäällikkö, jonka mielestä selkeästä kielestä hyötyvät kaikki. Hän rakastaa pilkkuvirheiden ja yhdyssanaerheiden korjaamista, kaupunkimaisemia ja rautatieasemia.
Alkoholin kotiinkuljetuksesta ja drone-kuljetuksista
Dronet muuttavat arkeamme: Kuljettavat paketteja jo lähitulevaisuudessa, kymmenen vuoden päästä jopa ihmisiä. MTV Uutiset 28.9.2018.
Eronen V & Luoto H: Alkoholin kotiinkuljetus lisää alkoholin saatavuutta ja alkoholihaittoja. Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry 15.5.2024.
Sosiaali- ja terveysministeriö: Hallituksen esitys laiksi alkoholilain muuttamisesta, alkoholin kotiinkuljetus. Säädösvalmistelu. Lausuntokierros 5.7.–30.8.2024.
Traficom, Liikenne- ja viestintävirasto: Dronen lennättämiseen muutoksia vuoden 2024 alussa. Droneinfo Etusivu | Droneinfo. 2024.
Traficom, Liikenne- ja viestintävirasto: Luvanvarainen toiminta Erityinen-kategoriassa. Droneinfo.fi 11.4.2024.
Valvira, Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto: THL ja Valvira alkoholin kotiinkuljetuksesta: Lainsäädäntö ja valvonta on suunniteltava vastuullisesti. 22.4.2024.
Päihdepolitiikka on muun muassa perhepolitiikkaa
Erikoisartikkeli
Päihteiden käyttö ei ole yksilön asia
Pääkirjoitus
All inclusive -hotelli ja Humen käänteinen giljotiini
Juttu
"Mulla on puhdas pöytä ja voin katsoa ihan uusin silmin eteenpäin"
Juttu