Ohje

Kirjoittaminen ja kuvaaminen

Teemat

Teema vaihtuu neljästi vuodessa. Vuoden 2024 teemat ovat

 • eriarvoisuus ja köyhyys
 • päihdepolitiikka
 • työllisyys
 • asunnottomuus.

Sisältötyypit

Teksti- ja kuvamateriaalit ovat toimituksellista aineistoa, joiden tuotantoa Toivon toimitus tukee kirjoitus- ja kuvaustyön aikana.

Artikkeli/juttu/reportaasi

 • Muoto: teksti + kuvia/graafeja tai video tai podcast tai kuvasarja
 • Laajuus: kirjoitus 8000–10 000 merkkiä + kuvatekstit tai kuvareportaasi (4–8 kuvaa)
 • Kuvaus: kuvilla iso sisällöllinen merkitys, tutkimusartikkelit ja opinnäytetöiden osat ovat mahdollisia, mukana kirjoittajan kuva + esittely

Juttu/henkilökohtaista/blogiteksti

 • Muoto: teksti + kuva tai video
 • Laajuus: 2000–5000 merkkiä, kuvat ja esittelytekstit
 • Kuvaus: omakohtaisia kokemuksia ja mielipiteitä, mukana kirjoittajan kuva + esittely, mukana saa olla kuvitusta; toimitus päättää julkaisusta.

Sarjakuva/kuva

 • Kuvaus: teksti voi olla kuvateksti
 • Muoto: 1 iso kuva tai 3–6 kuvan strippi

Kirjoittaja- ja kuvaajatietojen ilmoittaminen

Toivossa kirjoittaja/kuvaaja (= tekijä) esiintyy omalla nimellään ja omilla kasvoillaan. Tekijä lähettää nimensä, valokuvansa, yhteystietonsa (sähköposti, puhelin) ja lyhyen luonnehdinnan itsestään. Yhteystiedot julkaistaan vain jos näin erikseen sovitaan. Oletuksena on, että kirjoittaja on valmis jakamaan tuotostaan omien kanaviensa kautta.

Esimerkki tekijäluonnehdinnasta henkilökuvan yhteydessä:

”Kirjoittaja/kuvaaja on järjestöaktivisti, joka kaikesta huolimatta uskoo reiluun yhteiskuntaan.”

Lähteiden merkitseminen

Toivossa käytetään numeroviitejärjestelmää. Lähteet numeroidaan siinä järjestyksessä, jossa ne esiintyvät tekstissä. Numeroviite merkitään tekstiin hakasulkeisiin. Merkintä [1] viittaa tekstissä ensimmäisenä mainittuun lähteeseen.

Myös numeroviitejärjestelmässä on mahdollista osoittaa tekijä tekstissä: Pekka Lundin [3] mukaan… Jos lähde on olemassa sähköisenä, kerro myös lähteen Https- tai DOI-osoite. Toivon toimitus muokkaa lähdemerkinnän sopivaksi tai kysyy tarvittaessa lisätietoja.

Esimerkki lähteestä:

[3] Lund P: Christian faith and recovery from substance abuse, guilt, and shame. Journal of Religion and Spirituality in social Work. Social Thought 2017, 36(3): 346–366.

Kuvat ja kuviot

Toivossa julkaistaan valokuvia ja piirroksia. Julkaistavaksi tarjotun kuvan lähettäjällä täytyy olla kuvan tekijänoikeudet hallussaan. Toimitus pidättää oikeuden jättää kuva julkaisematta tai muokata julkaistavaksi tarjottua kuvaa asianmukaisella ja hyväksyttävällä tavalla sekä lisätä kuvaan kuvateksti sekä vaihtoehtoinen teksti (kuvailutulkkaus). Jos kuva on kuvio tai graafi, sen mukana on oltava kuvan luomiseen tarvittu data.

Lisätietoja

Anna-Liisa Karhula

Miltei siilitukkainen, silmälasipäinen nainen, jolla on lyhyt kaulakoru ja v-aukkoinen mekko.

Anna-Liisa Karhula

Toivon tuottaja ja toimitussihteeri on Sininauhaliiton viestintäpäällikkö, jonka mielestä selkeästä kielestä hyötyvät kaikki. Hän rakastaa pilkkuvirheiden ja yhdyssanaerheiden korjaamista, kaupunkimaisemia ja rautatieasemia.